it-моіппо

18 05 2020

Організація «I WiLL» та рух «Дівчата STEM»

Шановні колеги, ми продовжуємо говорити про рух «Дівчата STEM» і наразі хочемо познайомити вас з миколаївською організацією «I WіLL» та її засновницею Оленою Мосіною.

Про Олену та організацію «I WіLL»

 

Олена Мосіна – переможниця ХІ Всеукраїнського конкурсу Microsoft «Вчитель-новатор», ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості» у номінації «Керівник інформаційно-технічного гуртка». cертифікований тренер Microsoft, координатор Міжнародної програми Code Club, cпеціаліст з моніторингу Міжнародної програми Intel «Шлях до успіху»

Олена Мосіна у минулому працювала керівником гуртків «Основи інформаційних технологій», «Основи візуального програмування», «Навчальна робототехніка» у Будинку творчості дітей та юнацтва Інгульського району та заввіділом на міській Станції юних техніків м. Миколаєва. З 2018 року є засновницею громадської організації «I WіLL», основними напрямами діяльності якої є навчання програмуванню та робототехніці. Загальний педагогічний стаж Олени 16 років.

Сторінка «I WіLL» у Фейсбуці

Сторінка Олени Мосіної

На додачу до технічних знань та умінь I Will-лівці мають змогу розвивати навички ХХІ століття,  втілювати свої ідеї  завдяки співпраці та  проєктній діяльності.

У своїй діяльності Олена та її команда використовують надсучасні STEM програми для навчання,  що дає  можливість досягати  гарних результатів у конкурсах та змаганнях. Так, члени громадської організації «I WіLL» є переможцями World Robotics Olympiad, First Lego League, ROBOFIRST, Meet and Code, iTalent.

Дівчата і стереотипи

У нашому суспільстві побутує думка, що робототехнікою і програмуванням можуть займатися тільки чоловіки. Дівчаткам складніше отримати освіту в цьому напрямку, так як з боку дорослих ведеться неправильна роз’яснювальна робота про становлення дівчаток у даній сфері. Навіть якщо дівчинка хоче записатися на курси, то з боку батьків вона отримує менше підтримки, тому що батьки дівчат у більшості вважають, що заняття робототехнікою не перспективні в дорослому житті жінок.

Наша організація не поділяє думку таких батьків, сьогоднішнє покоління – це покоління сучасних технологій, які відкриті та рівні для всіх незалежно від статі.

«I WіLL» провели опитування в соціальних мережах, у якому взяли участь батьки віком від 30 до 50 років. 90% респондентів – мами дівчаток, 10% – татусі. Результати опитування такі:

  • 20% батьків вважають, що заняття робототехнікою і програмуванням є  суто чоловічим.
  • 30% батьків вважають, що заняття робототехнікою дуже дорогі для бюджету середньостатистичної сім’ї.
  • 50% батьків зацікавлені в навчанні дочок в проєкті «I WіLL».

Про рух «Дівчата STEM»

Олена розповідає, що кожен рік в «I WіLL» присвячений окремій темі. Цей навчальний рік проходить під гаслом «STEM дівчата». Метою організації є ознайомлення батьків дівчат зі світом STEM, формування в дівчаток бажання займатися програмуванням та робототехнікою, розкриття їхнього потенціалу, набуття впевненості в своїх силах для досягнення успіху в майбутньому.

Рік розпочався з безкоштовного майстер-класу з робототехніки та програмування для дівчаток та їхніх родин «STEM girls with families» у рамках загальноєвропейської ініціативи Meet and Code.

У цьому році по всій Європі в рамках ініціативи була проведена 1221 подія у 630 містах Європи з охопленням 56 388 учасників. Наш захід потрапив у трійку фіналістів в номінації «Girls Do IT», яка спрямована на те, щоб допомогти усунути гендерний розрив у сфері IT. Змінити гендерні стереотипи та розширити можливості дівчат у програмуванні, робототехніці та STEM.

Фінал мав відбутися у Будапешті, проте через пандемію, фінал пройшов онлайн. Перше місце посів клуб з Німеччини, а поруч з ним команда «I WіLL» та клуб з Бельгії – це просто неймовірно!

Заходи для дівчат

Крім цього, організація «I WіLL» реалізує регулярні сімейні майстер-класи з робототехніки «STEM day for Families» для дівчат та їхніх сімей раз на два місяці. З вересня 2019 року по березень 2020 року команда Олени провела 6 майстер-класів та охопила 120 сімей.  Участь для всіх є абсолютно безкоштовною, єдина обов’язкова умова – це участь дівчинки та будь-кого з її  родини.

Також успішно завершено проєкт “I Will STEMgirl”.  У проєкті взяли участь 10 дівчат віком від 9 до 14 років. Команда дівчат безкоштовно 6 місяців  вивчала робототехніку, готувала свій інноваційний проєкт, після чого взяла участь у регіональному турнірі  First Lego League у м. Кропивницький, де отримала «Суддівську відзнаку» та була обрана на участь у фіналі Всеукраїнського турніру FLL з 11 регіональних команд.

За фінансову підтримку «I WіLL» вдячні Фонду підтримки місцевих ініціатив Посольства Канади в Україні.

Наразі ми щасливі кількістю дівчат, зацікавлених та залучених до  STEM руху у нашій громадській організації.  І вже здогадуємося, яку саме тему обрати наступного навчального року,  судячи із запитів батьків та бабусь з дідусями.  Робототехніка та програмування відкриті для всіх і кожного незалежно від віку та статі.