it-моіппо

15 01 2020

STEM-дівчата зі всієї України приїхали до Южноукраїнська

Ми продовжуємо рубрику, присвячену рухові “STEM-дівчата”, яку розпочали із інтерв’ю з Іриною Патранюк. І сьогодні хочемо розказати про Фінальну Конференцію Філіалів “Дівчата STEM”, що відбулася в грудні в м. Южноукраїнськ.  Місце проведення було визначено на базі найактивнішого філіалу, яким за кількістю активностей, проведених з вересня по листопад 2019 року, став філіал Южноукраїнської гімназії №1 Южноукраїнської міської ради Миколаївської області, де саме і працює пані Ірина.

Філіали “Дівчата STEM” – це спільнота активних дівчат в школах та університетах України, що об’єднались з метою більшого залучення та збільшення кількості дівчат до STEM-напрямів. Ініціатори – CSR Ukraine, експертна організація Центр “Розвиток КСВ” та UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення. На даний момент спільнота філіалів об’єднує 49 навчальних закладів зі всієї України.

На конференції філіали представили свої активності в STEM-напрямах, реалізовані протягом вересня-листопада 2019 року, а саме:

  • активності в рамках щорічного заходу Години Коду,
  • Тижня кодування від ЄС,
  • створення STEM-дошок в своїх навчальних закладах,
  • STEM осінь для батьків,
  • літні ІТ-табори,
  • створення факультативів з STEM-предметів та STEM-клуби.

Для представниць Філіалів були проведені два майстер-класи. Ірина Патранюк, вчителька інформатики та тренерка FIRST LEGO League, мотивувала Філіали проводити спільні заходи. А Богдан Деркач, директор приватної школи EnGard English School, продемонстрував дівчатам важливість вдосконалення власних soft skills задля успішної реалізації в STEM, а також спільно з тренером дівчата обрали 5 навичок STEM-лідерки, які будуть активно розвивати в 2020 році, а саме: впевненість в собі, інноваційність, оптимізм, відкритість до нового, відповідальність за свої дії.

Під час командної роботи представниці Філіалів обговорили плани на наступний рік та створили стратегію нових заходів, серед яких: створення онлайн-курсів по STEM, пошук та залучення грантових коштів на реалізацію проєктів, створення в навчальних закладах виставки “Жінки в науці”, запрошення успішних жінок, що реалізували себе в STEM на зустрічі, проведення наукових пікніків, літнього виїзного STEM-табору для дівчат, хакатонів для дітей, STEM stand-апів, створення в навчальних закладах STEM лаунж зони та Зеленої кімнати.


CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проекти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення – є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Спільно з партнерами ми працюємо у 150 країнах та територіях світу, а з 1997 року і в Україні для утвердження рівності, подолання гендерних стереотипів, посилення можливостей жінок, рівномірного розподілу домашніх обов’язків та залучення чоловіків у виховання дітей. З 2015 року спільно з Міністерством соціальної політики України впроваджується кампанія «Щастя в 4 руки». Більше інформації про UNFPA та нашу роботу в Україні: www.ukraine.unfpa.org. Стежте за діяльністю UNFPA у Twitter та Facebook.